Skip to content Skip to footer

Een ommeslag in de natuur die je waarschijnlijk al opmerkte. Koudere ochtenden, vroeger donker in de avond. Wat doet het met jou? Neig je naar nog een paar zomerse dagen en hang je meer naar de zomerperiode? Of heb je wel zin in de herfst en kijk je uit naar wat dat seizoen brengt?

De herfst valt in de Chinese geneeswijze onder het Metaal element. De Long en de Dikke darm zijn de organen die dan in beeld komen.

De herfst laat haar bladeren vallen, kun jij goed loslaten? Deze jonge-yin periode bereid je voor op het overzien van wat je hebt geoogst in de nazomer. Wat houd je en wat heb je niet langer nodig? Deze organen spelen daar op in.

De Long
Ademen, inademen en uitademen. Wat neem je en wat blaas je uit. Moeite met loslaten en je daar boos over voelen kunnen om de hoek komen kijken. Verdriet is vaak de oorzaak. Huilen zorgt dat er ruimte komen om het te verwerken. Daar knap je (uiteindelijk) van op! Fysiek kan het ademhalingsproblemen op ieder vlak geven. Dus laat het gaan, je hebt het niet meer nodig. Ontspannen (buik)ademhalingsoefeningen helpen ook.

De Dikke darm
Je voelt je star, inflexibel, moeite om mee te bewegen. Stilstand. De dikke darm gedijt bij beweging en warmte. Wanneer de beginnende kou van de herfst zijn duit in het zakje doet kun je last krijgen van obstipatie. Droogte vanuit het Metaal element zorgt daar ook voor. Voldoende lauwwarm zuiver water drinken zorgt voor beweging! Go with the flow..

Ook op macro-niveau zijn er kenmerken vanuit het Metaal element, de herfst. Hoe ga je om met de verandering in de natuur, wat brengt het je? Denk ook aan veranderingen bij anderen, of tradities. Dat laatste is zeker herkenbaar en een gevoelig onderwerp.

De herfst, de ‘R’’ zit in de maand, waar denken we aan? Juist, vitamines. Voordat je multivitaminen gaat halen bij een drogist is het verstandig om te (laten) uitmeten of deze wel opgenomen worden door je lichaam en of je er baat bij hebt.

Er komt in de herfst meer ruimte voor spiritualiteit, sensitiviteit en healing (om los te laten).

Mijn tip
Merk op wat de herfst met je doet. Heb je vragen of korte ondersteuning nodig in dit seizoen? Laat het mij weten. Ik sta graag voor je klaar om te zorgen dat je de herfst met een lach beleeft.

Op www.degroenelinde.nl vind je ondersteunende essences. Mocht je er behoefte aan hebben kan ik deze voor je uitmeten om te weten of het product bij je past of dat je wellicht beter wat anders kan inzetten.

Op de website van De Groene Linde of bij Wikkelfee vind je ondersteunende essences. Mocht je er behoefte aan hebben kan ik deze voor je uitmeten om te weten of het product bij je past of dat je wellicht beter wat anders kan inzetten.